10 July 2014

Baked Macaroni

I was at my hometown and suddenly mengidam nak makan baked macaroni. Laju je tangan google resepi and found one yang menarik hati. Memula ingatkan susah nak buat, but bila baca the instructions xde lah susah sangat. Just follow je, InsyaAllah menjadi and ada rupa baked macaroni. Hihi. 

Btw, banyak jugak resepi-resepi menarik kat blog akak ni. 
Kalau nak tgk try la click this link : http://dayangjack.blogspot.com/


Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan : untuk 4-5 orang makan
---------------------------------------
2 cawan makaroni  + 1 cawan pasta spirals (direbus ala dente* dan toskan)
150 g minced beef/chicken
2 ulas bawang putih (dicincang)
1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
1 tin kecil puri tomato atau 1 botol kecil sos spagetti
sedikit sos cili
sedikit sos tomato
sedikit garam
1 sudu besar mentega
Sos Putih :
2 cawan susu segar
1 sudu besar mentega
sedikit lada sulah
2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
1 slice cheesedale atau 30 g krim keju
sedikit garam dan gula
lain-lain : keju parut dan oregano

Cara-cara :
------------
Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. 

Kemudian masukkan daging/ayam cincang dan kacau hingga airnya kering. 

Barulah dimasukkan puri tomato atau sos spagetti. Gaulkan sebati. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuahnya pekat. Tutupkan api.

Satukan kuahnya dengan pasta tadi dan gaulkan hingga rata. Boleh juga letak mushroom jika suka.

Sementara itu, untuk sos putih : Cairkan mentega di dalam kuali leper/periuk. Kemudian masukkan cheesedale atau krim keju. Kacau hingga cair. Barulah dituangkan susu segar. Masak hingga susu mendidih. Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula. 

Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat. Tutupkan api.

Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan dengan mentega. Masukkan pasta tadi di dalamnya dan ratakan dengan sos putih.

Taburkan keju parut dan oregano.

Bakarlah selama 35-40 atau hingga keperangan dengan suhu 160C.

* al dente : cooked enuf to be firm but not so soft / tak keras dan tak lembut sgt
**cara merebus pasta : didihkan air bersama sedikit garam dan kemudian barulah dimasukkan pasta. masa memasak lbh kurang 7-9 minit ikut instruction pd bungkusannya. 








Cuba la. Serious sedap! :)

xx

No comments:

Post a Comment